סטודנטים לצילום מאוניברסיטת הרווארד התבקשו לבחור שתי עבודות מתיק העבודות שלהם ולהגיש למרצה הקורס לקבלת ציון. לקבוצה אחת נאמר שהבחירה שלהם סופית ולא ניתנת לשינוי, ולקבוצה השנייה נתנו את האפשרות לשנות את ההחלטה
שלהם כעבור מספר ימים. לאחר שבועיים בדקו את מידת שביעות הרצון של הסטודנטים לגבי הבחירה שלהם.
התוצאה הייתה שאלו שיכלו לשנות את הבחירה שלהם היו פחות מרוצים מאלו שהיו צריכים להישאר עם הבחירה הראשונית שלהם. מחקרים נוספים שחזרו את הממצא הזה והראו שכאשר יש לאדם אפשרות להתחרט ולשנות את הבחירה שלו לרוב הוא יהיה פחות מרוצה לאורך זמן מאשר מי שלא הייתה לו אפשרות לשנות.
אנחנו נמצאים בעידן של ריבוי אופציות בכל התחומים, אנחנו נמצאים ברשתות החברתיות שעות, רואים נשים, גברים וזוגות אחרים, אנחנו מקבלים את הרושם שיש חיים אחרים, טובים ומפתים יותר משלנו. יש כל כך הרבה מבחר ומגוון של אנשים בפייסבוק ובאינסטגרם. באפליקציות היכרויות יש תחושה שבהחלקת האצבע ימינה אנחנו יכולים למצוא את הזוגיות הבאה שלנו. יחד עם זאת, מחקרים מראים שקיים קשר בין מספר השעות שאדם נמצא ברשתות חברתיות לדיכאון, חרדה וחוסר שביעות רצון מהחיים.
כאשר אנו חושבים שיש עוד אופציות, באופן אוטומטי אנחנו לא יכולים להשקיע באותו אופן במערכת היחסים ולהיות נוכחים בה באופן מלא, אדם לא משקיע 100% מעצמו במשהו שהוא מטיל בו ספק (תחשבו אם הייתם שמים את כל הונכם על סטארט אפ שאתם לא בטוחים שיצליח). הדבר הבא שקורה כאשר אנחנו לא "מושקעים" באופן מלא הוא שאנחנו מונעים את האפשרות של הזוגיות לצמוח ולממש את מלוא הפוטנציאל שלה.
היכולת להתמודד עם תקופות קשות ואתגרים בזוגיות דורשת מושקעות רגשית ואמונה שיכול להיות טוב יותר. כאשר הקושי פוגש ספקות ומשאבים חלקיים, לא ניתן למצות את מלוא פוטנציאל הכוחות שלנו כדי להתמודד. נכון, לא בכל זוגיות שיש השקעה ומאמץ הדדי יש זוגיות טובה, אבל כל זוגיות טובה כרוכה בהכרח בהשקעה ומאמץ הדדי.
אז מה עושים?
יכולה לעזור ההבנה שאנו נוטים להשליך על אחרים את התכונות והרצונות שחסרים לנו בבן/בת הזוג. כלומר, אם מפריע לי שבן הזוג שלי ביישן אני אשים לב יותר לגברים מוחצנים, אם מפריע לי שהוא נמוך אשים לב יותר לגברים גבוהים וכך הלאה (כמובן שהדבר נכון לשני המינים)… אנו צריכים להיות מודעים להטיה הזו ולדעת שהרשתות החברתיות מעצימות אותה פי כמה וכמה. הן בשל העובדה שאנו נחשפים לכמות עצומה של אנשים שבעבר לא היינו רואים, והן בשל העובדה שהרשתות החברתיות מבליטות אלמנטים ספציפיים מאוד ואף מייצרות מצגי שווא לגבי המציאות של אנשים אחרים ובכך תורמים להטיה שלנו לחשוב ש"שם" יש את הפתרון לצרכים ולרצונות שלנו.
אם אתם מזהים את עצמכם נודדים ברשתות החברתיות (ובכל מקום) ומתחילים לחשוב על אלטרנטיבות, תזכרו את הפוסט הזה, תעשו לכם תרגיל לחשוב על 3 דברים שאתם אוהבים ומעריכים בבן/בת הזוג שלכם, ואולי גם אפשר להתנתק מהרשתות ולעשות משהו למען הזוגיות, אנחנו נוטים לאהוב יותר את מה שהשקענו בו…